Продаваєма рослина на фото нижче.
Ботаннічна назва: Eugenia dichroma, Євгенія Діхрома
Сімейство: Миртові
Поширені назві: Pitanga Fanta, Питанга Фанта, Fanta Cherry, Фанта Вишня, Orange Pitanga, Оранжевая Питанга.
Місцева назва: Pitanga de Lagarto, Пітанга де Лагарто (Пітанга Ящірки), Pitanga da Praia, Пляжна Пітанга, Pitanga da Restinga, Пітанга Рестінга.
Походження: Південна Африка, Південна Америка.
Температурні режим: від помірного до теплого. Мінімальна температура +10 ℃. Оптимальна температура +25 ℃.
Eugenia dichroma – це, або невелике дерево, або чагарник, висота яких може бути від 2 до 5 метрів, а в піщаних лісах може бути заввишки 15 метрів. Це швидкоростуча рослина, ендемічний для прибережного лісового біома Рестінга. Більше поширена в штаті Еспіріту-Санту і к півночі від Ріо-де-Жанейро, також зустрічається в деяких районах північного сходу Бразилії у штатах Баія та Прернамбуку.
Ця рослина має 2 цікаві назви - Pitanga Fanta, та Pitanga de Lagarto.
Назву Pitanga Fanta, вона отримала завдяки тому, що з її плодів отримують напій, за смаком схожий на всім відомий шипучій напій Фанту. Рецепт приготування наведено нижче.
Назва Pitanga de Lagarto, або Пітага Ящірки, вона має завдяки деяким видам піщаних ящірок, які харчуються цим фруктом.
Eugenia dichroma доволі швидко росте, за 2 роки може достигати висоти 70 см, та починає плодоносити вже на 3 рік. Плоди подовжені, або грушоподібні, від 2 до 3.2 см довжиною, та 1.7 – 2.3 см шириною, з гарно помітними залозками, та тонкою шкіркою, яка оточуюче дуже смачну, соковиту помаранчеву м’якоть. Однак, шкірка та оболонка насінини, трохи гіркі. Тому їдять лише м’якоть, або роблять сік.
Колір плода, скоріш за все, може змінюватися від хімічного складу ґрунту та структури ґрунту, зустрічаються красні, та помаранчеві плоди. Ось що про це відомо. «Цей вид знайшов мій друг Клаус Шнайдер, в Еспіранту-Санту в 2018 році. З насіння отримали 2 рослини. У 2022 році отримали перші плоди, вони були помаранчевого кольору, хоча привезені плоди буди красні.»
Квітне, Pitanga Fanta на початку весни, білими квітами, дуже рясно, а плоди збирають у грудні – січні. Плоди збирають коли вони лежать на землі. Їх можна смакувати одразу, розсмоктуючи м’якоть. А також можна готувати чудовий напій, перетираючи плоди через сито з невеликою кількістю води, як показано на фото нижче.
Приблизно з 3 кг подрібнених стиглих плодів, в ємності з 2 літрами води, можна отримати 2 літри концентрованого соку. Використовуйте 100 мл концентрату, щоб отримати 1 літр соку, який буде дуже освіжаючим та поживним, зі смаком, який нагадує смак фанти. Також, концентрований сік можна використовувати для виготовлення джемів, тортів.
Експозиція.
Повне сонце, або розсіяне ярке світло.
Температурний режим.
Мінімальна температура для молодих рослин +10℃. Дорослі рослини здатні витримати короткочасне зниження температури до -3℃ та максимальну температуру до +40℃. Оптимальна температура вирощування становить 25℃.
Грунт.
К грунтам не примхливий, може рости на усіх типах почви, від піщаних до глинистих. При вирощуванні на важких, вологоємних почвах, потрібен гарний дренаж. pH від 5.1 до 6.8.
Ємність, для посадки, повинна бути високою, в низьких рослина погано розвивається. Максимальні розміри грошиках, при триманні в кімнатних умовах: висота 50 см, ширина 40 см. На дно треба класти 5 см керамзиту, для гарного відводу лишньої води.
Добрива.
Чередують органіку та мінерали.
Полив.
В природі, рослина витримує великі проміжки засухи. Полив повинен бути помірним, без застою вологи. Особливо обережно з поливом взимку, рослина може загинути від переізбитку води.
Обрізка.
Потрібна санітарна обрізка крони, видаляють сухі гілки та гілки що давляться вглиб крони.
Розмноження.
Насінням та живцями.
Насіння сажають тільки свіже, воно не підлягає зберіганню. Кожну насінину саджають в окрему ємність. Проростають не рівномірно, пророщування може зайняти від 2 до 6 місяців.
Живці гарно вкорінюються на весні. Вкорінюють або в пухкому грунті, або во моху, з використанням стимуляторів корне утворення.
Шкідники.
Рослина дуже стійка до шкідників, але може вражатися щитівкою та кліщами.
Ми пропонуємо декілька вариантів доставки замовлень:
Послуги доставки та комісії покупець сплачує окремо, за тарифами перевізника, при отриманні замовлення.
Оплата товару: